12 януари 2013 г.

Червения площад



 Ч Е Р В Е Н И Я    П Л О Щ А Д

    Близо до дома ни, имаше обширна поляна, заобиколена от хубавите новопостроени едноетажни къщи . Там, всеки петък  пристигаха каруци от околните села  и започваха да продават зеленчуци, пилета, яйца, агнета - всичко необходимо за домакинството.  Подредба нямаше - който дойде най-рано, разпрягаше каруцата си в центъра, а  закъснелите – по периферията. Така ставаше петъчния пазар,  така наричаха и поляната. Понеделничния пазар се правеше на поляната до катедралната църква, но на нас ни беше далеч  и не ходехме там.
    По времето, когато Третият германски райх беше в съюз със СССР , активността на съветското консулство във Варна беше много очевидна.
Старомодният автомобил на консулството непрекъснато шареше из улиците придружаван от  наши полицаи в мотоциклет с кош .
   Прекрасният, бял пътнически кораб „Сванетия” два пъти седмично влизаше в пристанището и по кея беше пълно с зяпащи хлапета.  Макар и неохотно, руснаците признаваха, че това плаващо чудо не е строено в СССР, а в Швеция. Още с подминаването на Евксиноград, от специални високоговорители на кораба, се носеха и заливаха целия град, руски маршове и песни. Същото се повтаряше и когато „Сванетия” излизаше от пристанището.
    Не мина много време и в западния край на петъчния пазар издигнаха два високи дървени стълба, помежду им опнаха бяло платно. Недалеч срещу тях стоеше квадратен камион ЗИС 5 с монтирана в каросерията кинокабина. Започнаха вечерни прожекции на съветски филми. Спомням си филма „Трактористи” и други на които съм забравил  заглавията.
      Скоро това  кино на открито стана много популярно. Пазарния площад се изпълваше от магарешки каручки с които селяните от околните села идваха „на кино” . Застланите с сено каручки бяха като ложи, в които изтегналите се  стопани внимателно гледаха безплатното кино.  Така петъчния пазар се сдоби с прозвището „Червения площад”.
   Както при откритите летни кина в града, филмите  прожектирани на „Червения площад” се сменяха всяка седмица. Успехът беше  неимоверен. Хората от кварталите си носеха столове и по няколко пъти гледаха един и същ филм.
  Спомням си един патетичен филм за революцията в който тъкмо когато героите вдъхновено декламираха някакви лозунги , едно от магаретата, впрегнато в „ложите” започна да реве… Другите магарета, да са били поне 40 – 50, също ревнаха… настана оглушителна какафония. Хората се заобръщаха, почнаха да шъткат и крещят „Тихо бе…тихо!” Магарешкият рев обаче не стихваше…